skip to Main Content

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας στη Σιλίστρα Βουλγαρίας για την εορτή των Αγίων Αποστόλων.

Στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας, έδρα της Μητροπόλεως Δοροστόλου, μετέβη το διάστημα 26-30 Ιουνίου 2017, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου, προκειμένου να συμμετάσχει στους τοπικούς εορτασμούς που διοργανώνονται με την ευκαιρία της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των Αγίων Νεομαρτύρων του Δοροστόλου τα οποία ανευρεύθησαν στην κόγχη του ιερού βήματος τα τελευταία χρόνια.

Τον Πανιερώτατο συνόδευαν ο εφημέριος της Βουλγαρόφωνης ενορίας της Μητροπόλεως Πρεσβ. Βαρνάβας Συμεώνοφ και ο Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν Μοναστήρια στα σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας και να ξεναγηθούμε από τις εκεί μοναστικές αδελφότητες, αρχαιολογικούς χώρους κ.α

Κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου ο Πρωτοσύγκελλος Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελος Ιβάνοφ πρόσφερε στον Μητροπολίτη μας ιερά εικόνα, τεμάχιο ιερών λειψάνων και την ασματική ακολουθία των Αγίων Νεομαρτύρων του Δοροστόλου καθώς επίσης μια αρχιερατική μίτρα και ενα δίσκο που φέρει την ανάγλυφη μορφή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, διερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο τα συναισθήματα χαράς και τις ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία του στους εορτασμούς.

Με τη σειρά του ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε για την αβραμιαία φιλοξενία και ανέφερε πως είναι με χαρά που αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση και βρίσκεται  στη Μητρόπολη Δοροστόλου για να συνεορτάσουν τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και των Αγίων νεομαρτύρων του Δοροστόλου. Ο Μητροπολίτης μας είχε προσφέρει προηγουμένως στον π. Ευάγγελο έναν επιστήθιο σταυρό, πιστό αντίγραφο του επιστήθιου σταυρού που έφεραν οι Γέροντες της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα τον οποίο ο π. Ευάγγελος δέχθηκε πολλή συγκίνηση καθ’ ότι γνωρίζει την πνευματική και συναισθηματική του αξία αλλά και την ιστορία της ιστορικής αυτής Μονής του Ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, καθώς επίσης και άλλα ενθύμια της Μητροπόλεώς μας. Προς τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο ο Μητροπολίτης μας πρόσφερε ένα εγκόλπιο με τη μορφή του προστάτου μας Αγίου Επιφανίου και ένα σταυρό ευλογίας αντίγραφο σταυρού ευλογίας της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιουνίου, ο Πανιερώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού βήματος κατά τις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου στον Καθεδρικό ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στο βόρειο κλίτος του ναού βρίσκεται τοποθετημένο πιστόν αντίγραφο της εικόνας της Αγίας Νάπας το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας κατά την μεταφορά της αρχαίας εικόνας τον Ιούνιο του 2011.

Την εσπερινή ακολουθία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ορθόδοξο ποίμνιο στη Βουλγαρική Εκκλησία αλλά και λόγω της εργάσιμης ημέρας ενώ στο τέλος τελέστηκε και το κτιτορικό μνημόσυνο.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής,  τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο του οποίου προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος ενώ συλλειτούργησαν επίσης οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Ρούσσε κ. Ναούμ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τιβεριουπόλεως κ. Τύχων, Βοηθός παρά τω Πατριάρχη, Αρχιερατικός Προϊ­στάμενος του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ. Έλαβαν επίσης μέρος ηγουμένοι ιερών μονών, ιερείς της Μητροπόλεως, κληρικοί από την Μολδαβία, τη Ρουμανία ο Ιερ/τος Αρχιδιάκονος του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Αλέξανδρος κ.α. Στη Θεία Λειτουργία έψαλλε πολύφωνη ευρωπαϊκή χορωδία.

Back To Top