skip to Main Content

Κυριακή της Ορθοδοξίας και Χειροτονία πρεσβυτέρου στο Παραλίμνι (5-3-2017)

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η Α’ Κυριακή των νηστειών στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Σύμπασα η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει σήμερα την αναστύλωση των σεπτών εικόνων, με κύριο  χαρακτηριστικό του εορτασμού την περιφορά των ιερών εικόνων και την ανάγνωση του Συνοδικού της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, όρισαν να εορτάζεται η ημέρα αυτή σε ανάμνηση της παύσης της εικονομαχίας και της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων από την  ευσεβή βασίλισσα  του Βυζαντίου Θεοδώρα (μετέπειτα αγία της Εκκλησίας μας) στις 4-3-843. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε μείζονος σημασίας διότι με τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου (787), ολοκληρώθηκε η διατύπωση της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.

Προεξάρχων της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας  ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τους Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο, Αναστάσιο Ισαάκ, τους Πρωθιερείς Δανιήλ Άγκελ, Αλέξιο Αυσίεβιτς, τους Πρεσβ. Ανδρέα Ηλία, Χαράλαμπο Ζάρτηλα, Ανδρέα Χρίστου και τους Διακόνους Φίλιππο, Επιφάνιο και Νικόλαο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος χειροτόνησε στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης ήτοι εις πρεσβύτερο τον διάκονο του Ναού π. Φίλιππο. Λόγω της μακράς διάρκειας της ακολουθίας, δεν έγιναν οι καθιερωμένες ομιλίες ως είθισται συνήθως. Αντ’ αυτού αμέσως μετά την τέλεση της χειροτονίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ευχήθηκε στον νεοχειροτηθέντα ‘‘να είναι ενδυναμωμένος με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος την οποία έλαβε σήμερα με τη χειροτονία του σε πρεσβύτερο και η διακονία του ως ιερέως στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά και γενικότερα στη Μητρόπολή μας να είναι καρποφόρα προς δόξα Θεού’’.  

Ο πατήρ Φίλιππος ανήκει στον έγγαμο κλήρο της Μητροπόλεως μας και έχει 2 παιδάκια. Υπηρετεί στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου τα τελευταία πέντε έτη, ενώ παράλληλα έχει την ευθύνη του Γραφείου Αδειών Γάμου και Πιστοποιητικών Ελευθερίας της Μητροπόλεως.

Στη Θεία Λειτουργία και τη χειροτονία  παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές Αμμοχώστου, ο πρώην Υπουργός, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι ομότιμοι Καθηγητές του Α.Π.Θ. και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Θεολογίας και Πολιτισμού» κ. Χρήστος Οικονόμου και Ανέστης Κεσελόπουλος, θρονικοί επίτροποι, εκπρόσωπος του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δημάρχου κ. Γιάννη Καρούσου από όπου έλκει την καταγωγή του ο νεοχειροτονηθείς, συγγενείς, φίλοι του νέου πρεσβυτέρου και πλήθος κόσμου. 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Δημάρχου Παραλιμνίου  Νίκου Βλίττη καθώς και των υπόλοιπων κεκοιμημένων και προσφιλών προσώπων. Ακολούθως έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από το ναό σύμφωνα με τη διατεταγμένη ακολουθία της ημέρας. Έπειτα ο νέος πρεσβύτερος μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές των επισήμων και του λαού.

Οι κληρικοί και συνεργάτες της Μητροπόλεως, ευχόμαστε στον π. Φίλιππο κάθε ενίσχυση από το Θεό στην νέα αυτή διακονία του στον αμπελώνα του Κυρίου και την τοπική μας Εκκλησία.


Επιμέλεια κειμένου: Χριστός Θεοδώρου Θεολογος

φώτο Χάρης Χατζιορδάνης

 

Back To Top