skip to Main Content

Ο Ελληνισμός τιμά την διπλή Εθνικοθρησκευτικη εορτή του Ευαγγελισμού (25-03-2021)

Με τη σκιά της πανδημίας απλωμένη, εορτάζεται σήμερα 25η Μαρτίου 2021 απανταχού ο διπλός θρησκευτικός και  Εθνικός εορτασμός για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της συμπληρώσεως 200 ετών από τους ιστορικούς αγώνες του Έθνους, τις θυσίες των Ελλήνων απέναντι στον κατακτητικό ζυγό μέχρι την κατάκτηση της ελευθερίας.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, προέστη ο οικείος ποιμενάρχης κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του ναού.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.

Παρέστησαν επίσης οι αξιότιμοι κ.κ Θεόδωρος Πυρίλλης, Δήμαρχος Παραλιμνίου, Λουκάς Χατζημιχαήλ, Ταξίαρχος, Διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΞ/Π, Γεώργιος Οικονόμου, Αστυνόμος Α’, Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής Αμμοχώστου, Διευθυντές Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε o κ. Ανδρέας Πόστατζιης, Βοηθός Διευθυντής Ξενοδοχειακών της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Παραλιμνίου. Στην ομιλία του ο κ. Πόστατζιης μίλησε για τη σημαντική επέτειο και εξήρε το σθένος και την ανδρεία των αγωνιστών του 21’ που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Το 1821 η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της και την απελευθέρωσή της από την κυριαρχία και την εξουσία των Τούρκων, συστήνοντας ανεξάρτητη και ευνομούμενη πολιτεία στη βάση των αρχών της εθνικής αυτοδιάθεσης και της λαϊκής κυριαρχίας.

Το 2021 το ελληνικό έθνος, πολεμά και πάλι απέναντι στις προκλήσεις και μεθοδεύσεις των ισχυρών για να διατηρήσει την ελευθερία του.  Αυτή που προσφέρθηκε σ’ εμάς με αίμα, από ιδεολόγους ανθρώπους που πίστευαν στην πατρίδα, στη θρησκεία και στην οικογένεια. Βασανιζόμαστε από προβλήματα που παραμένουν άλυτα, απογοητευόμαστε από τις αδυναμίες που παρατηρούμε στους ηγέτες και στους πολίτες της εποχής μας, τείνουμε να ξεχάσουμε ότι, όπως οι πρόγονοί μας πολέμησαν για την ελευθερία και νίκησαν, έτσι και εμείς οφείλουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν, να τη θωρακίσουμε, να την εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας και να επιδιώξουμε τη μετάδοσή της όπου χρειάζεται. Όταν η ελευθερία εξαπλώνεται, όταν αναπτύσσεται, ενισχύεται, ωφελεί αυτούς που τη μεταδίδουν όσο και αυτούς που την κατακτούν. Η δίψα για ελευθερία ενώνει ανθρώπους σε κάθε άκρη της γης.

Τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα έδειξαν ότι ο δρόμος προς την ελευθερία δεν έχει τέλος, ότι νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται συνεχώς (στο εσωτερικό και από το εξωτερικό), που θέτουν σε κίνδυνο ό,τι κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες και θυσίες. Δείχνουν ότι δυσκολίες που υπήρχαν από την αρχή μπορούν να βασανίζουν το έθνος σε όλη του την πορεία. Όπως τότε παρά τις αδυναμίες του, ο λαός αυτός άντεξε πολέμους, διχασμούς, κατοχή από ξένους, έτσι και εμείς σήμερα, καλούμαστε ν αντέξουμε τις διάφορες προκλήσεις των ημερών μέχρι ωσότου να δικαιωθεί ο αγώνας των δικαίων μας και έλθει η Ανάσταση και πατρίδας μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εντός του ναού και εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος. Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η καθιερωμένη παρέλαση, δεν πραγματοποιήθηκε.

φώτο Θεόδωρος Νίκας

 

 

Back To Top