skip to Main Content

Μέγας Εσπερινός Πρωτοχρονιάς και εορτής Μεγάλου Βασιλείου στο Παραλίμνι

Εν μέσω της εόρτιας περιόδου του Αγίου Δωδεκαημέρου και με κάθε επισημότητα τιμήθηκε στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του μεγάλου αυτού ανδρός της Εκκλησίας μας, ο οποίος με τη ζωή και το έργο του προσέφερε τα μέγιστα στην δογματική θεολογία και ζωή της Εκκλησίας. Κατά την ημέρα αυτή, άγει τα ονομαστήριά του και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Το απόγευμα της παραμονής, Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Βασιλείου και συγχοροστατούντων των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Λεμεσού κ. Αθανασίου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, εκπροσωπούντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Συμμετείχαν επίσης οι παν/τοι Αρχιμανδρίτες Αναστάσιος Πογιατζής, Φιλόθεος Μαχαιριώτης, Αμφιλόχιος Κυκκώτης, οι πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων Ταμασού Πρωτ. Θεόδωρος Στυλιανού, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς και αρκετοί κληρικοί της Μητροπόλεως.

Παρέστησαν ο έντιμος Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Τάκης Πελεκάνος, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, ο Ευρωβουλευτής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, θρονικοί επίτροποι, εκπρόσωποι ευαγών ιδρυμάτων, φορέων και τοπικών οργανώσεων κ.α οι οποίοι παρά τον εορταστικό χαρακτήρα της τελευταίας μέρας του έτους, προσήλθαν για να τιμήσουν τον ποιμενάρχη τους.

Μετά το πέρας της ακολουθίας σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως όπου έγινε η ευλογία της Βασιλόπιττας και εψάλη ο πολυχρονισμός του εορτάζοντος Μητροπολίτου.

Εκ μέρους των παρισταμένων τον λόγο έλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων ευχήθηκε «υγεία και μακροημέρευση στον ποιμενάρχη μας ούτως ώστε όπως ο Μέγας Βασίλειος κόσμησε την Αγία Εκκλησία του Χριστού έτσι και αυτός να κοσμεί την Εκκλησία και η παρουσία του να αποτελεί ένα φωτεινό σημείο και ένα οδοδείκτη της αληθείας του Κυρίου και του Ευαγγελίου».

Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, απένειμε ευχαριστήριον Δοξολογία προς τον εν Τριάδι Θεόν, ο οποίος «μας αξίωσε να διέλθουμε ακόμη μια χρονιά, γι’ αυτά που μας έδωσε τη δύναμη και φέραμε εις πέρας, πάντοτε με τη βοήθεια Εκείνου αλλά και με τη συνεργασία όλων των κληρικών και λαϊκών που εργάζονται ή και διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη και τις ενορίες, ούτως ώστε να δώσει η Εκκλησία την μαρτυρία και παρουσία της μέσα σε μια κοινωνία η οποία ψάχνει να βρει τα βήματά της. Ταυτόχρονα παρότρυνε όλους να αναπέμψουμε ικετήριο δέηση προς τον Θεό ώστε να φανεί ίλεος γι’ αυτά που οι ανθρώπινες μας αδυναμίες δεν μας επέτρεψαν να επιτύχουμε, έστω και αν είχαμε διάφορους στόχους. Ελπίζουμε τόνισε ότι, με τη βοήθεια Του ο νέος χρόνος να είναι πιο καρποφόρος για το καλό της κοινωνίας και του καθ’ ενός ξεχωριστά». Ευχήθηκε όπως το έτος 2019, δώσει κάθε καλό και σωτήριο για όλο τον κόσμο και να είναι το έτος που θα επιφέρει τη λύτρωση από τη σκληρή δοκιμασία ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού και ιδιαιτέρως των ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από την Πόλη και την επαρχία της Αμμοχώστου. Εξέφρασε τέλος τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού τον Θεοφιλέστατο, τον ιερό κλήρο και όλους για την παρουσία τους.

φώτο Ανδρέας Φλοκκάς, Θεόδωρος Νίκας

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ 31.12.2018

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018

Back To Top