skip to Main Content

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΑΛΛΙΑΣ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 29-10-2012

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. στα πλαίσια της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου», εκδήλωση με ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιότατος, ο οποίος είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Διευθυντής του Γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέπτυξε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα, που αγγίζει τις σχέσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένωσης και συνεργασίας κρατών, λαών και πολιτισμών με την Ορθοδοξία ως πίστη, βίωμα, παράδοση και πολιτισμό. Η ομιλία του Σεβασμιοτάτου σχετίζεται ταυτόχρονα άμεσα με το θέμα της Έκθεσης Βιβλίου, που είναι: «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Στο τέλος παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μητροπολίτη Γαλλίας. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Της ομιλίας προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Ο Πανιερώτατος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως τόνισε, είναι ένα μοντέλο συνεργασίας κρατών, που όμοιο του δεν υπάρχει στον κόσμο. Ακολούθως ανέλυσε με συντομία την έννοια της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία, όπως τόνισε ο Πανιερώτατος, είναι η ορθή δόξα, η ορθή πίστη, η οποία έχει μείνει ανόθευτη στο διάβα των αιώνων. Είναι  η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, η λειτουργική ζωή και εμπειρία και η βίωση της πίστης. Η Ορθοδοξία κουβαλά όμως και μια μεγάλη παράδοση και πολιτισμό. Τέλος ο Πανιερώτατος τόνισε ότι η Ορθοδοξία καλείται να διαδραματίσει σπουδαίο και πρωταγωνιστικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χαιρετισμός του Πανιερωτάτου επίσης παρατίθεται πιο κάτω.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της ενορίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κυπριανού. Το μουσικό πρόγραμμα είχε σαν τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες Ήχους της Παράδοσης» και ήταν αφιερωμένο στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, αφού φέτος κλείνουν πέντε χρόνια ευδόκιμης αρχιερατείας του στη Μητρόπολη Κωνσταντίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας,

29 Οκτωβρίου 2012

Back To Top