skip to Main Content

Αντωνίων, μνήμη ρέουσα δι’ αιώνων εις αιώνων

Διακόνου Επιφανίου Παπαντωνίου
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Βρισκόμαστε ήδη στην 16η ημέρα του νέου χρόνου 2019. «Νόημα ή μέτρον τον χρόνον, ουχ υπόστασιν» Ο χρόνος δηλαδή είναι επινόηση ή τρόπος μέτρησης και δεν υπάρχει κανονικά σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αρχαίος Αθηναίος πολιτικός Αντιφών. Ο χρόνος αποτελεί μια πλάνη των αισθήσεων, μια σχετική αποτίμηση των γεγονότων ανάλογα με το πρόσημο που υποκειμενικά καθημερινά αποδίδεται σε αυτά. Αλλά και κατά τον Μέγα Βασίλειο, ο χρόνος της παρούσης ζωής είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο ατελεύτητο της αιωνιότητας (Εις την Εξαήμερον, Μ. Βασιλείου).

Η σημερινή μέρα θα παραδώσει σε λίγες ώρες τη θέση της στην επόμενη, 17η Ιανουαρίου, κατά την οποία στο εορτολόγιο της Εκκλησίας τιμάται μια εξέχουσα ασκητική μορφή, ο καθηγητής της ερήμου και θεμελιωτής του μοναχισμού, Άγιος Αντώνιος, ο οποίος λόγω ακριβώς αυτού του βεληνεκούς της προσωπικότητάς και της δράσης του, αποτελεί ένα από τους λίγους στους οποίους απονεμήθηκε το προσωνύμιο Μέγας.

Το απόγευμα της παραμονής, όπως και για κάθε εορταζόμενο άγιο, τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού, κατά την οποία μνημονεύθηκαν τα ονόματα εορταζόντων και εορταζουσών, ενώ αναπεύθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις για ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων. Πολλοί είναι οι πιστοί οι οποίοι φέρουν το όνομα του Αγίου Αντωνίου. Ο κάθ΄ ένας ξεχωριστά από εμάς φέρνει στη σκέψη του γνωστούς και φίλους με τους οποίους θα επικοινωνήσει για να ευχηθεί τα δέοντα, υγεία και κάθε καλό στη ζωή και τα έργα τους.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν την ονομαστική τους εορτή αλλά έχουν ήδη αναχωρήσει από την επίγεια ζωή και βρίσκονται ήδη στην αιωνία μακαριότητα. Είτε πρόκειται για τους γονείς, αδέλφια, παππούδες και λοιπούς συγγενείς και φίλους μας. Ανθρώπους που η κοινωνία τους ανέδειξε  σε καίριες θέσεις, που υπηρέτησαν τον τόπο τους, την πατρίδα και τον άνθρωπο. Δεν τους ξεχνάμε, αντίθετα η μνήμη τους παραμένει πάντοτε ζωντανή στο μυαλό, την καρδιά και τη ψυχή μας.

Έναν από αυτούς αποτελεί και ο αείμνηστος δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης (Νάκης) Τσόκκος, ο οποιός εκοιμήθη αιφνιδίως την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 και του οποίου την ερχόμενη Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019, εκκλησία και τοπική κοινωνία θα τιμήσουν τη μνήμη του, τελώντας το έκτο  ετήσιο μνημόσυνο στην γενέτειρά του, Αγία Νάπα. Του μνημοσύνου θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο.

Για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του μακαριστού δημάρχου Αγίας Νάπας στη γενέτειρά του την οποία υπηρέτησε (ή διακόνησε θα μπορούσαμε να πούμε κατά την εκκλησιαστική γλώσσα)  με ζήλο, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια αλλά και στο κοινωνικό σύνολο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα, ας αφήσουμε να μιλήσουν τα λόγια του οικογενειακού και ευρύτερα επαγγελματικού του κύκλου, των απλών ανθρώπων τους οποίους ποικιλοτρόπως βοήθησε και τέλος η παρακαταθήκη των έργων τα οποία άφησε στις παρούσες και επερχόμενες γενεές, σφραγίζοντας έτσι μια ελπιδοφόρα πορεία για την ανάπτυξη της τουριστικής ανάπτυξης στην Κύπρο και της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ο αείμνηστος Νάκης Τσόκκος υπήρξε από τα παιδικά του χρόνια κοντά στον Θεό και την Εκκλησία, γαλουχημένος με τα ιερά γράμματα και την χριστιανική ανατροφή με την οποία μετέδωσαν σε αυτόν και τα αδέλφια τους οι γονείς τους Παύλος και Χρυστάλλα. Ο πατέρας του μάλιστα είχε διατελέσει επί σειρά ετών ιεροψάλτης της κοινότητας, γεγονός που συντέλεσε στην διαρκή στήριξη του στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας.

Κατά την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου το έτος 2007, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας υπήρξε ένας από τους θερμότερους συμπαραστάτες στο έργο της τοπικής εκκλησίας και του οιακοστρόφου αυτής Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου με τον οποίο διατηρούσε πάντοτε αδελφικές και ειλικρινείς σχέσεις, συμμετέχοντας ανελλιπώς στα Αγιολογικά Συνέδρια και τις άλλες εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονταν. Σε αναγνώριση μάλιστα της προσφοράς του αυτής, ο Πανιερώτατος, τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως, μνημονεύοντας το όνομά του οσάκις τελεί την Θεία Λειτουργία.

Ευχόμαστε όπως ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, αναπαύει εν χώρα ζώντων τις ψυχές του αειμνήστου Αντωνίου (Νάκη Τσόκκου) αλλά και του συνώνυμου εξαδέλφού του ιατρού Δρ Αντώνη Τσόκκου, ο οποίος και αυτός από τη δική του θέση προσέφερε πολλά στην τοπική κοινωνία και τον ιατρικό κόσμο. Να χαρίζει δε την άνωθεν παρηγοριά και ενίσχυση στις οικογένειές τους, ώστε τηρώντας πάντοτε άσβεστη τη μνήμη τους, να συνεχίζουν να επιτελούν τα ενάρετα έργα τα οποία εκείνοι δίδαξαν και έπραξαν.

  

Back To Top