skip to Main Content

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός πορεύεται εκουσίως προς το εκούσιο Πάθος

Μεγάλη Πέμπτη, τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ημέρα είναι αφιερωμένη σε τέσσερα γεγονότα. Στον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους 12 Αποστόλους, το Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, την Υπερφυή Προσευχή, την προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον μυστικό δείπνο και λίγο πριν την σύλληψή του και τέλος, στην προδοσία του Ιούδα, που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη και στην Σταύρωση του Θεανθρώπου.

«Ὅτε οἱ ἔνδοξοι μαθηταί ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας, ἐσκοτίζετο· καί ἀνόμοις κριταῖς σέ τόν δίκαιον κριτήν παραδίδωσι. Βλέπε, χρημάτων ἐραστά, τόν διά ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον· φεῦγε ἀκόρεστον ψυχήν τήν διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περί πάντας ἀγαθός, Κύριε, δόξα σοι».

Το πρόσωπο του Ιούδα, κατέχει κεντρική θέση στην ιστόρηση του πάθους του Χριστού. Ήδη η υμνογραφία των προηγούμενων ημερών της Μ. Εβδομάδας ασχολήθηκε αρκετά με τον προδότη μαθητή. Το τροπάριο επανέρχεται στο ίδιο θέμα, τόσο περισσότερο όσο η προδοσία ήταν επί θύραις.

Ο Χριστός ετοίμασε μόνος του το τραπέζι και έπλυνε τα πόδια και των 12 μαθητών του. Θέλησε να κάνει όλα μόνος του και να τους δείξει πως δεν πρέπει να επιζητούν τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει « όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους». Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στον Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο παρορμητικός απ’ όλους. Στην αρχή σταμάτησε τον Ιησού αλλά μετά υποχώρησε. Αφού έπλυνε τα πόδια και των 12 μαθητών πήρε τα ιμάτιά του και ξανακάθισε. Τους είπε να αγαπούν ο ένας τον άλλο και πως δεν πρέπει να μην επιζητούν ποτέ να είναι πρώτοι. Ύστερα μίλησε για την προδοσία, στρεφόμενος στον πιο ήρεμο Ιωάννη.

Μετά το δείπνο, ο Χριστός και οι μαθητές βγαίνουν στο όρος των Ελαιών. Τους διδάσκει τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αναχωρεί μόνος Του, ώστε να προσευχηθεί. Μόλις τελείωσε την προσευχή του, έφτασε ο Ιούδας με τους στρατιώτες, χαιρετά και φιλά τον δάσκαλό του και τον παραδίδει στις αρχές.

Φωτοστιγμές από την αποψινή ακολουθία του Όρθρου της Μ. Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου και της τελετής του ιερού νιπτήρος με τη συμμετοχή 12 κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παρέστησαν οι έντιμοι κ. Θεοδόσης Τσιόλας Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Γεώργιος Κάρουλλας Βουλευτής Αμμοχώστου, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου Θεοδώρος Πυρίλλης, Σωτήρας Γεώργιος Ττάκας, Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Οικονόμου, εκπρόσωπος του Στρατού, ο πρώην Υπουργός Τάκης Πελεκάνος και πλήθος κόσμου.

Φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

Μεγάλη Τετάρτη Εσπέρας, Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης, Αναπαράσταση του Νιπτήρος

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Back To Top