skip to Main Content

Χαιρετισμός Δημάρχου Παραλιμνίου στην Ε’ Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Θεοδώρου Πυρίλλη

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τα εγκαίνια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου με θέμα «Βιβλίο και ψηφιακή τεχνολογία» που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Η παρουσία της διεθνούς έκθεσης με ποικίλα αναγνωστικά εκθέματα και δράσεις συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω επαφή των πολιτών μας με τα βιβλία και σας συγχαίρω θερμά για τη θεσμοθέτηση της δράσης αυτής.

«Σπίτι χωρίς βιβλίο, δωμάτιο χωρίς παράθυρο»: Το βιβλίο είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες που βοήθησαν την εξέλιξη της ανθρωπότητας, που την έβγαλαν από το σκοτάδι της αμάθειας στο φως της γνώσης. Είναι το σπουδαιότερο προϊόν της τυπογραφίας και μέσο για την διάδοση της γνώσης, της ιστορίας της θρησκείας, των κοινωνικών και φιλοσοφικών ιδεών και της εξάλειψης του αναλφαβητισμού, ενισχύει τη συλλογιστική ικανότητα του ατόμου, αποτελώντας σημαντική πηγή γνώσεων και ιδεών, είναι ιδανική μορφή ψυχαγωγίας, εμπλουτίζει τις γλωσσικές και εκφραστικές μας δυνατότητες και στηρίζει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού ως ουσιαστικά οφέλη στον άνθρωπο.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφες αλλαγές, η παρουσία του βιβλίου στη ζωή μας ως κοινωνικής κατασκευής, παραμένει σταθερή αξία για φιλαναγνωσία, επιμόρφωση, ενημέρωση, ψυχαγωγία και απόλαυση.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, η ψηφιακή τεχνολογία επέφερε μεταβολές στον χώρο του βιβλίου και συγκεκριμένα στην όψη και στη δομή του, με την εμφάνιση νέων μορφών οπτικοποίησής του, όπως την ψηφιακή μορφή. Η πολυμεσικότητα, πολυμορφικότητα και γενικότερα οι ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες στο πεδίο της ανάγνωσης και επεξεργασίας ενός κειμένου με τις νέες λειτουργίες, τις κυρίαρχες πρακτικές και αναδυόμενες τάσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση γνωστικών δεξιοτήτων προσεγγίζοντας και ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες και ανάγκες.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το έντυπο κείμενο φαίνεται να διατηρεί τη δημοτικότητά του, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εκείνο που σίγουρα έχει σημασία είναι το περιεχόμενο και κατά δεύτερο λόγο η απόδοσή του σε έντυπο ή ψηφιακό μέσο. Η ψηφιακή ανάγνωση δεν υπολείπεται από την ανάγνωση ενός έντυπου κειμένου και το προσωπικό στυλ ανάγνωσης δεν φαίνεται να επηρεάζεται δεδομένου ότι τα ψηφιακά μέσα προσφέρουν ευελιξία προσαρμογής του υλικού ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του αναγνώστη. Σε κάθε περίπτωση δείχνει να μην έχει τόση σημασία η αποκλειστική επιλογή του εντύπου ή του ψηφιακού βιβλίου, αφού κάθε μορφή φαίνεται να εξυπηρετεί σε διαφορετικές περιστάσεις ή ακόμα και προσωπικές προτιμήσεις. Ίσως αντί να εστιάζουμε στη μια ή στην άλλη μορφή ανάγνωσης δημιουργώντας αναμοχλεύσεις περί λειτουργικότητας ή και αφομοίωσης της, έχει περισσότερη σημασία να δούμε τη μια ως συνέχεια της άλλης μορφής. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην προστιθέμενη αξία της εμπλοκής ενός αναγνώστη ή ενός χρήστη σε ένα e-book βλέποντάς το ως μια ποιοτική κι εμπλουτισμένη εξέλιξη του έντυπου βιβλίου σε επίπεδο αισθητικής και μαθησιακής εμπειρίας με δεδομένη τη δημοκρατική δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στις δυο μορφές.

Σε κάθε περίπτωση, ας αναλογιστούμε την άποψη που διατύπωσε ο γνωστός Καναδός κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας Northrop Frye (1912-1991): «Η αποτελεσματικότερη τεχνολογικά μηχανή που εφηύρε ποτέ ο άνθρωπος είναι το βιβλίο» ο οποίος μέσα από την αναφορά αυτή πραγματώνει μια δυναμική διασύνδεση στην αντανακλαστική και αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο μέσων – μορφών για την εδραίωση της παρουσίας του βιβλίου στην καθημερινότητα κάθε σύγχρονου ανθρώπου ώστε ως παιδαγωγικό εργαλείο να γίνεται ο δάσκαλος της νέας γενιάς και τροφός του πνεύματος και της ψυχής.

Χαιρετίζω την έναρξη των εγκαινίων και εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των δράσεων της έκθεσης.

Back To Top