skip to Main Content

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ (15-11-2015)

Εκκλησία και πολιτεία τίμησαν και φέτος την μνήμη ήρωα Κυριάκου Μάτση ο οποίος έπεσε μαχώμενος στις 19 Νοεμβρίου 1958 κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59. Το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2015, τελέστηκε στον ιερό ναό του Αποστόλου Λουκά στο Παλαιχώρι Ορεινής, γενέτειρα του ήρωα, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Εθνικό μνημόσυνο, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου συνεπικουρούμενου από τους εφημέριους του ναού Οικ. Νεόφυτο , Πρεσβ. Βασίλειο και τον Διάκονο της Μητροπόλεως Επιφάνιο.

Στο κήρυγμα του ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε εκτενώς στην Ευαγγελική περικοπή κατά την οποία ο Ιησούς Χριστός λαμβάνοντας αφορμή από τα ερωτήματα του νομικού της εποχής «Διδάσκαλε, τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;» και «Τις εστί μου πλησίον;» μας διδάσκει σε όλους την περίφημη παραβολή που επικράτησε γνωστή ως η «Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη». Εξ αφορμής και των θλιβερών γεγονότων που συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την παγκόσμια κοινότητα με τις επιθέσεις στο Παρίσι, κρίνεται απαραίτητη από όλους τους λαούς η επαναπροσέγγιση της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου σύμφωνα την ευαγγελική προτροπή «αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου… και τον πλησίον σου ως εαυτόν».

Στη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο παρέστησαν ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,  βουλευτές, ο αδελφός του ήρωα και πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, εκρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, οργανωμένα σύνολα, οι αρχές της κοινότητας και η μαθητιώσα κοινότητα.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Πρέσβης κ. Γιώργος Γεωργής.

Μετά τη Θεία Λειτουργία σχηματίστηκε πομπή προς τη πλατεία της κοινότητος όπου τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο ηρώων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Back To Top