skip to Main Content

Τέλεση Αγίου Ευχελαίου για τους κληρικούς και εργαζομένους στην Ιερά Μητρόπολη

© ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ένα από τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας είναι και το Μυστήριο του Ευχελαίου ή του Αγίου Ελαίου. Το Μυστήριο αυτό είναι, αναμφιβόλως, γνωστό σε όλους μας, γιατί τελείται σε όλους τους ιερούς ναούς τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, αλλά και με διάφορες άλλες ευκαιρίες (παραμονές Χριστουγέννων κ.λπ.), και όλοι οι Ορθόδοξοι πιστοί έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτό και να “σταυρωθούν” με το άγιον έλαιον ακούοντας από τα χείλη του ιερέα τη φράση “εἰςἴασινψυχῆς τε καὶ σώματος”. Το Μυστήριο αυτό τελείται, επίσης, όπως και η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού, σε σπίτια, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή άνθρωποι που βρίσκονται προ του θανάτου.

Ποτέ, ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν θεώρησε ότι το Μυστήριο του Ευχελαίου προορίζεται μόνο για τους ετοιμοθάνατους ως τελευταίο εφόδιο, όπως από τον 12ο αιώνα πράττει ο Ρωμαιοκαθολικισμός, αλλοιώνοντας μια μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση. Εξάλλου, για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς το έσχατο εφόδιο του ανθρώπου προ του θανάτου είναι η Θεία Κοινωνία.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, τελέστηκε στο Συνοδικό της Μητροπόλεως το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου προς ενίσχυση και φωτισμό των κληρικών και των εργαζομένων της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη συνέχεια αντηλάγησαν εόρτιες ευχές εν όψει του Αγίου Πάσχα

Back To Top