skip to Main Content

Ομιλία Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου κατά τη 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου

Ομιλία Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου κατά τη 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου

Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Παραλίμνι, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Κύριε Θεοδόση Τσιόλα, εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιδεσιμολογιότατε Πρωτοπρεσβύτερε π. Κυπριανέ Κουντούρη, εκπρόσωπε του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χυσοστόμου, κα Τούλλα Ιακώβου, εκπρόσωπε του Δημάρχου Αμμοχώστου, κ. Ανδρέας Λοΐζου, εκπρόσωπε του Δημάρχου Παραλιμνίου, κ. Τάκη Πελεκάνο πρώην Υπουργέ, κ. Μιχάλη Λοϊζίδη, Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Αντισυνταγματάρχη κ. Αστυνομικέ Διευθυντή, εντιμότατα μέλη της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως, Εντιμότατα μέλη του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, λοιποί εκλεκτοί προσκεκλημένοι και αγιασμένη Σύναξη του κλήρου και των Πιστών.

Η Ιερά Μητρόπολη μας, από το 2010, δηλαδή τρία χρόνια μετά την επανίδρυση της το 2007, οργάνωσε πέντε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου. Κατορθώσαμε μάλιστα να εγγράψουμε την Έκθεση με τον τίτλο «Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου» και έτσι αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Μητροπόλεως, δηλαδή της Επαρχίας μας, πνευματική ιδιοκτησία του Λαού της Μητροπόλεως μας. Χαίρομαι μάλιστα που έχει υιοθετηθεί από όλους, τις τοπικές αρχές, τα εκπαιδευτήρια μας και όλο τον κόσμο και εύχομαι να βοηθήσει ο Θεός να ελευθερωθεί η πόλη της Αμμοχώστου και να οργανώνουμε και εκεί την Έκθεση αυτή.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι μόνο μία από τις δραστηριότητες της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» της Μητροπόλεως μας. Οι άλλες δύο σταθερές και σημαντικές είναι: α) το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου που διανύει το ένατο έτος και μάλιστα ο κύκλος των διαλέξεων προγραμματίσθηκε να αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη μέσα στο χώρο της Εκθέσεως Βιβλίου με το ίδιο θέμα της Εκθέσεως, δηλαδή «Βιβλίο και ψηφιακή τεχνολογία». Το θέμα θα διαπραγματευθούν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χρηστοφίδης και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Η άλλη πνευματική και ακαδημαϊκή δραστηριότητα είναι επίσης η ανά διετία οργάνωση των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων Κυπριακής Αγιολογίας. Το επόμενο, επίσης το πέμπτο, όπως και η παρούσα 5η Έκθεση, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Το πρόγραμμα πλούσιο σε ανακοινώσεις από σημαντικές προσωπικότητες, έχει ως θέμα: Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο. Παράλληλα με το Συνέδριο θα διοργανωθεί στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου και Έκθεση των σημαντικότερων εικόνων της Παναγίας στην Κύπρο και στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, μαζί με όλα αυτά, να ενημερώσω ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας με την εγκατάσταση εκθεσιακού χώρου για Εικόνες και αρχαίων αντικειμένων που έχουμε ήδη στη διάθεση μας. Δεν πρέπει να παραλείψω την αναφορά μου και τις εργασίες στην Παναγιώτισσα και το σημαντικότατο εύρημα του μαρτυρικού λειψάνου του πατρός Ζαχαρία, που με την χάρη του Θεού θα προχωρήσουμε στην ένταξη του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως προβλέπει η κανονική τάξη.

Έχει λάβει πλέον εκπαιδευτική και πολιτιστική μορφή και χροιά. Έτσι, η «1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου» διοργανώθηκε με επιτυχία το 2010 και την επισκέφθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και φίλοι του βιβλίου. Από τότε αποφασίστηκε η καθιέρωση του θεσμού της Έκθεσης να διοργανώνεται ανά διετία από την Ιερά  Μητρόπολη Κωνσταντίας. Η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2012 και είχε ως θέμα «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Η έκθεση αυτή παρουσίασε επίσης μεγάλη επιτυχία και πλήθος κοινού την επισκέφθηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις. Η «3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2014 και είχε ως θέμα «40 χρόνια κατοχής. Δεν ξεχνώ», το οποίο δόθηκε με αφορμή το θλιβερό γεγονός της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Η «4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» τον Οκτώβριο του 2016  είχε τίτλο: «Πολιτισμός της Ειρήνης» θέμα διαχρονικά επίκαιρο, το οποίο δόθηκε με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί γενικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην πατρίδα μας. Σε όλες τις περιπτώσεις είχαμε ως ομιλητές διακεκριμένους λόγιους και ιεράρχες.

Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψετέ μου να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κ. Τσιόλα τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και στο πρόσωπο του π. Κυπριανού τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο, υπό την αιγίδα των οποίων θέσαμε τη διοργάνωση της Εκθέσεως. Ευχαριστώ όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πρακτική διοργάνωση και βεβαίως το Δημαρχείο και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου για την ποικίλη στήριξη του. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς και όλους εσάς που στηρίζεται το έργο μας.

Ο Δωτήρας παντός Αγαθού Τριαδικός Θεός να σας ευλογεί πάσας τας ημέρας της ζωής σας.

Back To Top