skip to Main Content

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΕΝΔΕΑ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ (6-10-2015)

Τον «μιμητή των Αγγέλων και ισοστάσιον του μέγα πολίτου της Ερήμου Βαπτιστού Ιωάννου», τον Όσιο Κενδέα τον θαυματουργό εορτάζει η Εκκλησία στις 6 Οκτωβρίου. Εντός των ορίων της μητροπολιτικής μας περιφέρειας και συγκεκριμένα στο χωριό Αυγόρου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, βρίσκεται η ομώνυμη Ιερά Μονή η οποία «περιβεβλημένη εορταστικώς» αυτές τις μέρες, υποδέχεται τον ευσεβή λαό που από κάθε γωνιά της μεγαλονήσου προσέρχεται για να τιμήσει τον Όσιο Κενδέα στον χώρο όπου ασκήτεψε και έζησε τα τελευταία έτη της επί γης ζωής του.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτη, Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από τον Πρωτοσύγκελο και άλλους Κληρικούς της Μητροπόλεως. Παρέστησαν ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Κυριάκος Χ’ Γιάννης, ο τέως Ταξίαρχος της VII ΤΑΞΠΖ κ. Παντελής Χριστοφόρου και εκατοντάδες πιστών που κατέκλυσαν τις αυλές και το προαύλιο της Ιεράς Μονής. Στο κήρυγμα του ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε εκτενώς στον βίο του Οσίου Κενδέα, και ευχήθηκε «Η χάρις του Θεού δια πρεσβειών αυτού του μεγάλου ασκητού της Ερημικής πολιτείας, να φωτίζουν την ζωή και τα έργα μας».

Ανέφερε επίσης ότι ο βίος και το έργο του Οσίου Κενδέα, ενός αγίου του οποίου η τιμή δεν περιορίζεται τοπικά μόνο στην επαρχία μας αλλά ακτινοβολεί ευρύτερα στην «νήσο των Αγίων», θ’ αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στο Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας το οποίο ανά διετία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Με την ευκαιρία αυτή ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του Γ’ Συνεδρίου που θα λάβει χώρα τον προσεχή Φεβρουάριο 2016.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Βασίλειος, αναφέρθηκε στην απουσία από την φετινή πανήγυρη, της προϊσταμένης της Ιεράς Μονής Χριστοφόρας μοναχής, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου. «Η Γερόντισσα Χριστοφόρα, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς κράτησε όρθιο το Μοναστήρι, φέρνοντας το στην πνευματική αίγλη στην οποία βρίσκεται σήμερα, γι’ αυτό και της απονέμετε ο δίκαιος έπαινος» τόνισε χαρακτηριστικά, με την ευχή ν’ αναρρώσει και να επανέλθει σύντομα πίσω στα καθήκοντα της.

Η τοπική Εκκλησία «θέλοντας να διαφυλάξει την ακεραιότητα της Ιεράς Μονής και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κακή επιβουλή εις βάρος του ονόματος της Γερόντισσας», προχώρησε στην σύσταση Επιτροπής Διοίκησης για την Ιερά Μονή μέχρι την αποκατάσταση της υγείας της μητέρας. Για το σκοπό αυτό, πριν το τέλος της Εσπερινής ακολουθίας εψάλλη ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Κενδέα «υπέρ ελέους, ζωής και σωτηρίας Χριστοφόρας μοναχής και πάντων των ευλαβών προσκυνητών της Ιεράς Μονής ταύτης».

Ανημέρα της εορτής, ο Πανιερώτατος προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Back To Top