skip to Main Content

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΗΣ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΞΩΚΛΗΣΙ

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια, εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Θέκλης Σωτήρας, τόσο την παραμονή στον Εσπερινό, όσο και στη Θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα, για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα και να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στο τεμάχιο ιερού λειψάνου της Ισαποστόλου Θέκλης το οποίο μεταφέρθηκε αυτές τις μέρες από την Ιερά Μονή Κύκκου όπου φυλάσσεται, επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από τα Εγκαίνια του ενοριακού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, συμπαραστατούμενος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Το εξωκλήσι και η κατακόμβη:

Η Αγία Θέκλα είναι ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της Σωτήρας στα σύνορα μεταξύ της Αγίας Νάπας και της Σωτήρας. Πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο στο μέρος αυτό. Στα δυτικά του παρεκκλησίου υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν λατομεία. Η κατακόμβη της Αγίας Θέκλης, (δεν είναι κατακόμβη με τη κυριολεξία της λέξης,) είναι μια σπηλιά ή τάφος λαξεμένος σε πέτρα. Πιστεύεται πως το 1571 ο Τούρκος Στρατηγός Πιελέ Πασάς αποβιβάστηκε εκεί με στρατό και βάδισε εναντίον της Αμμοχώστου όπου βοήθησε τον Στρατηγό Μουσταφά στην πολιορκία της πόλης.
Back To Top