skip to Main Content

Ομιλία Αντιδημάρχου Αμμοχώστου – Επίσκεψη Πατριάρχη Μόσχας (9-6-2012)

Επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος Μόσχας
και Πασών των Ρωσιών, κ. Κυρίλλου
9 Ιουνίου 2012

Μακαριότατε Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών,
Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής, 
Πανιερότατε Μητροπολίτη Κωνσταντίας,
Έντιμε Δήμαρχε,
Κυρίες, Κύριοι

Με αισθήματα βαθύτατης χαράς και συγκίνησης καλωσορίζουμε  σήμερα εκ μέρους του Δημάρχου Αμμοχώστου, κ. Αλέξη Γαλανού αλλά και εκ μέρους του αιρετού Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, και των 45,000 παράνομα εκτοπισθέντων Δημοτών της πόλης της Αμμοχώστου, την Αυτού θειοτάτη Μακαριότητα τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κ. Κύριλλο.

Σας υποδεχόμαστε εδώ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης μας, στα κράσπεδα της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα Αμμοχώστου, μιας πόλης με 36 αιώνες Ελληνική ιστορία και πολιτισμό, μιας πόλης που έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα δια μέσου των αιώνων. Με χαρά αλλά και λύπη Σας υποδεχόμαστε εδώ, γιατί δεν μπορούμε να Σας ξεναγήσουμε στην πόλη μας, αφού  μεγάλο μέρος της είναι περιφραγμένο και δεν δύναται κανείς, εδώ και 38 χρόνια να την επισκεφτεί.

Δεν μπορούμε να Σας ξεναγήσουμε στην αρχαία πρόγονο πόλη, τη Σαλαμίνα, στη Μεσαιωνική Πόλη, στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, που γιορτάζει μεθαύριο στις 11 Ιουνίου. Οι καμπάνες του θα μείνουν βουβές στην Αμμόχωστο, χωρίς εορτάσιμες λειτουργίες.

Αισθανόμαστε όμως με την εδώ παρουσία Σας, μεγάλη ενίσχυση στον αγώνα που διεξάγουμε για την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.  Η Κύπρος Σας γνωρίζει, Μακαριότατε. Η Αμμόχωστος γνωρίζει και παρακολουθεί την πολύπλευρη προσφορά Σας αλλά και την συμβολή και βοήθεια προς την Κύπρο, τις δηλώσεις Σας ότι «η Κύπρος είναι ένα ενιαίο κράτος χωρίς εσωτερικά σύνορα». Αλλά και η παρουσία Σας εδώ σήμερα δεικνύει την Αγάπη Σας για όλους εμάς που για 38 ολόκληρα χρόνια βιώνουμε τα δεινά της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και του βίαιου εκτοπισμού μας από τη γη που μας γέννησε.

Η πόλη μας, η Αμμόχωστος, ήταν πριν από το 1974 μια πόλη που έσφυζε από ζωή. Ήταν η πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου, ο κεντρικός τουριστικός προορισμός, ο οικονομικός, και πνευματικός πνεύμονας της Κύπρου. Τις ομορφιές, τα αρώματα, τα χρώματά της νοσταλγούμε, ονειρευόμαστε, τραγουδούμε κάθε μέρα, και νοερά περπατάμε στις χρυσές αμμουδιές, και κολυμπούμε στα καταγάλανα νερά της.  

Λαμπροί ναοί στόλιζαν την πόλη μας και η παράδοση μας λέει πως μόνο στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο είχαμε 365 εκκλησιές, μια ξεχωριστή καμπάνα για κάθε μέρα του έτους. Η εκκλησιαστική μας κληρονομιά λεηλατήθηκε και καταστρέφεται μέρα με τη μέρα.

Ο μεγαλύτερος από τους 9 εκτοπισμένους Δήμους της Κύπρου, ο Δήμος της Αμμοχώστου, διαδραματίζει πολυσήμαντο έργο που επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα της διαφώτισης και της προβολής του θέματος της κατοχής της Αμμοχώστου και του 37% της Κύπρου,  στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε σήμερα, με τη δική Σας παρουσία και τις ευλογίες Σας Μακαριότατε, γρήγορα να σημάνουν οι  Αναστάσιμες καμπάνες στην πόλη μας και σ’ όλη την κατεχόμενη πατρίδα μας και   να βασιλέψει επί τέλους η Δικαιοσύνη και η Ειρήνη στο πολύπαθο νησί μας. Σας προσκαλούμε από τώρα, την ευλογημένη εκείνη ημέρα να συλλειτουργήσετε  στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη μας.

Επιτρέψατέ μου, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, και όλων των Αμμοχωστιανών να Σας επιδώσω την εικόνα του Αγίου Νικολάου, μικρό δείγμα της αγάπης και της εκτίμησής για το έργο Σας με την ευχή για Υγεία και  Δύναμη να συνεχίσετε την ευλογημένη προσπάθειά Σας για παγκόσμια ειρήνη και πρόοδο των λαών.

Back To Top