skip to Main Content

Ομιλία Δημάρχου Παραλιμνίου στην επίσκεψη του Πατριάρχη Ρωσίας (9-6-2012)

Μακαριότατε Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας,
Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου,
Πανιερώτατε Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου,
Σεβασμιότατοι,
Θεοφιλέστατοι,
Έντιμε Υπουργέ Άμυνας,
Έντιμοι κ. Βουλευτές,
Έντιμοι κ. Δήμαρχοι,
Σεβαστοί Πατέρες,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση μας που υποδεχόμαστε σήμερα την Αγιότητα σας στην λαβωμένη Επαρχία της Αμμοχώστου.  Η επίσκεψη σας αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους εμάς και σας ευχαριστούμε που μας κομίζετε την ευλογία της Αγίας Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, ήταν πάντοτε ισχυρές και καρποφόρες.  Τα τελευταία χρόνια η επαρχία μας έχει την τιμή, να φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους, που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους και οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί από τις επαφές και γνωριμίες των ανθρώπων των δύο λαών, αναδεικνύουν τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά που τους συνδέουν.

Το πέπλο της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστης, που απλώνεται από πάνω μας, είναι το εφαλτήριο που συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τις μετατρέπει από φιλικές σε αδελφικές. Η πηγή της Ορθοδοξίας,  από την οποία αναβλύζουν όλες οι αρετές του Χριστιανισμού, είναι ο άρρηκτος συνδετικός κρίκος που μας ενώνει.

Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι δεν μπορούμε να σας ξεναγήσουμε στο Μοναστήρι του πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα και στον τάφο του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα.  Θα χαρούμε όμως ιδιαίτερα, αν μας δώσετε την ευκαιρία, να σας υποδεχθούμε ξανά, στην ελευθερωμένη όμως μητρόπολη μας, στην πόλη της Αμμοχώστου, που μας κοιτά περίλυπη τα τελευταία 38 χρόνια.

Μακαριώτατε Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας.

Σας ευχαριστούμε για την στήριξη που μας προσφέρετε, διότι αυτό μας ενδυναμώνει, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αντίστασή μας, στα σχέδια αυτών, που θέλουν να εξαφανίσουν την ορθόδοξη πίστη από το νησί μας.

Σε αυτό το δύσκολο αγώνα μας, αναζητούμε φάρο ελπίδας, ανθρώπους  σαν εσάς, που ορθώνουν ψηλά το ανάστημά τους και μιλούν για ειρήνη, δικαιοσύνη και ομόνοια. Ελπίζουμε και προσδοκούμε στη στήριξη  σας, που η φωνή σας ακούγεται πιο δυνατά και πιο καθαρά, από τις φωνές ενός μικρού, ανίσχυρου, ταλαιπωρημένου και αδικημένου λαού. Τα δικά σας λόγια, «είναι η ελπίδα που κάνει τους ανθρώπους πιο δυνατούς».έχουν γίνει βίος πλέον για μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου αποφάσισε να σας τιμήσει απονέμοντας σας το χρυσό κλειδί της πόλης μας, που αποτελεί την ανώτατη διάκριση του Δήμου μας.

Σας παραδίδω το σύμβολο της εμπιστοσύνης, της αγάπης, της εκτίμησης και της φιλίας των μικρών και αδύναμων αδελφών σας. Το Παραλίμνι σας καλωσορίζει σαν επίτιμο δημότη και σας παραδίδει το κλειδί της καρδίας του.

Θεόδωρος Πυρίλλης
Δήμαρχος

Back To Top