skip to Main Content

Η Εκκλησία προς ένα κοινό όραμα (7-13 Οκτωβρίου)

Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, από τις 6 – 13 Οκτωβρίου 2016, συνάντηση Ορθοδόξων εκπροσώπων, μελών της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, από το σύνολο σχεδόν των Ορθοδόξων Εκκλησιών και εκπροσώπων των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών για να μελετήσουν από κοινού και να συντάξουν την απάντησή τους επί του εκκλησιολογικού κειμένου της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία προς ένα κοινό όραμα», το οποίον απεστάλη προς τις Εκκλησίες – μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με το αίτημα να μελετηθεί και να δοθεί μία απάντηση. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Εκκλησία Κύπρου και οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στις εγκαταστάσεις της οποίας πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες της Διορθόδοξης Επιτροπής.

Το κείμενο αυτό, αποτέλεσμα μακροχρόνιων θεολογικών συζητήσεων, με σημαντική συμμετοχή Ορθοδόξων θεολόγων, που άρχισαν με αφορμή το γνωστό κείμενο της Επιτροπής με τον τίτλο «Η φύση και η αποστολή της Εκκλησίας» (2011), κρίνεται ως ένα από τα σημαντικά κείμενα της «Πίστεως και Τάξεως» και ο στόχος είναι να αποκτήσει το ίδιο κύρος και σημασία όπως και το προηγούμενο.

Των εργασιών της Συναντήσεως προήδρευσε ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος. Οι Ορθόδοξοι Εκπρόσωποι έκαναν εισηγήσεις επί των διαφόρων θεματικών του κειμένου και, έπειτα από συζήτηση των εκκλησιολογικών και γενικότερα των θεολογικών θεμάτων, οριστικοποίησαν την κοινή θέση τους επί του κειμένου.

Με την ευκαιρία της Συναντήσεως, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδ. Δρ. Olav Tveit απέστειλε μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής της Επιτροπής Αιδ. Δρ. Odair Pedroso Mateus.

Μεταξύ των συνέδρων συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), και Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), πρώην Πρόεδρος (Moderator) της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις», ο Θεοφιλ. Επίσκοπος εν Αμερική Μάξιμος (Πατριαρχείο Σερβίας), κληρικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Μόσχας και Ρουμανίας, από τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδος και της Αλβανίας, από την Εκκλησία της Φιλλανδίας καί την Μετροπόλια (OCA), ως και Καθηγητές Πανεπιστημίων. Από τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, του Καθολικοσάτου του Ετσμιατζίν, του Καθολικοσάτου της Κιλικίας και της Συριακής Εκκλησίας της Μαλανκάρα.

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, τελέστηκε Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου προϊσταμένου του επιχώριου Μητροπολίτου, με τη συμμετοχή των παρισταμένων Ορθοδόξων Αρχιερέων Σασίμων κ. Γενναδίου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνη (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κληρικών από τα Πατριαρχεία Ρωσσίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και κληρικών της Μητροπόλεως. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Μπαλαμέντ Λιβάνου Αρχιμ. Ιάκωβος Χαλίλ και ο πανοσιολογιώτατος Δευτερεύων Διάκονος της Πατριάρχικης Αυλής π. Θεόδωρος Μεϊμάρης. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι λοιποί σύνεδροι στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών κ.α. Στο τέλος τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο των θανόντων Παραλιμνιτών Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59. Ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος μετέφερε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία του Οικουμενικου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Βασίλειο για την αβραμιαία φιλοξενία προς τους συμμετέχοντας στην παρούσα συνάντηση, όπως άλλωστε έπραξε και προ πενταετίας κατά τις εργασίες της Διορθόδοξης Επιτροπής το 2011 στην Αγία Νάπα.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην Λευκωσία και είχαν συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα., ενώ στη συνέχεια ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος τους υποδέχθηκε για ολιγόλεπτο επίσκεψη. Λίγο μετά το μεσημέρι οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της Τ/Κ πλευράς, όταν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ψευδοαστυνομικοί απαγόρευσαν την είσοδο τους για επίσκεψη στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και στην βασιλική του Αγίου Επιφανίου στη Σαλαμίνα, με την πρόφαση ότι δεν τους συνόδευε ξεναγός. Οι σύνεδροι αποχώρησαν φανερά ενοχλημένοι και δυσαρεστημένοι από το γεγονός αυτό, το οποίο δείχνει το μέγεθος της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών το οποίο υφίσταται η Κύπρος εδώ και 42 χρόνια.

Το βράδυ της Κυριακής, παρευρέθηκαν στο 11ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμηοσύνη παρουσίασε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο Αιώνων Σύνθεσις.

Τέλος, η Επιτροπή εκπόνησε κοινή απάντηση, η οποία και έγινε ομοφώνως αποδεκτή.

Εκ των διοργανωτών

Back To Top