skip to Main Content

Β΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ (15-2-2014)

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, οι εργασίες του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: «Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο 4ος-12ος αι.».

            Από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 έλαβε χώρα η Η΄ Συνεδρία με γενικό θέμα, στο πρώτο μέρος: «Κυπρίες Αγίες». Η πρώτη εισήγηση ήταν από την κ. Σταυρούλα Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα: «Η γυναικεία αγιότητα: έλλειμα στην Κυπριακή Αγιολογία;». Το μέρος α΄ ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Δρος Γιώργου Χριστοδούλου, με τίτλο : «Η αγία Φωτεινή και οι λοιπές Κυπρίες Αγίες». Ακολούθησε το δεύτερο σκέλος της Η΄ Συνεδρίας με τίτλο: «Κυπριακός μοναχισμός». Ο διδάκτωρ Θεολογίας Γιώργος Κάκκουρας ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής: ένας ιδιόρρυθμος μοναχός». Τέλος, η τέταρτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Ασκητήρια επαρχίας Αμμοχώστου (4ος -12ος αι.)», εισηγητής της οποίας ήταν ο Ανδρέας Φούλιας, διδάκτωρ Αρχαιολογίας.

            Ακολούθως από τις 11:15 μέχρι τις 13:00 πραγματοποιήθηκε η τελική συνεδρία και η λήξη του Συνεδρίου. Η Θ΄ Συνεδρία είχε ως γενικό θέμα: «Συναξάρια, Τυπικά, Πανηγύρεις και Κυπριακή Αγιολογία». Η Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου Brigitta Schrade παρουσίαση εισήγηση με θέμα: «Sharing the holiness: Agia Napa and the byzantine-latin transfer of hagiography and iconography». Ακολούθως ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ιωακείμ ανέπτυξε το θέμα: «Πλαστά Συναξάρια εν Κύπρω Αγίων της βυζαντινής περιόδου σε Ακολουθίες της Τουρκοκρατίας».  Τέλος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ολοκλήρωσε την Θ΄ Συνεδρία αναπτύσσοντας το θέμα: «Πανηγύρεις αγίων: Άγιοι Μητροπόλεως Κωνσταντίας».

            Τo βράδυ του Σαββάτου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη  μουσικοχορευτική παράσταση «Όχι άλλες αλησμόνητες πατρίδες. Σμύρνη-Κύπρος: Βίοι παράλληλοι». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Xenion High School στο Παραλίμνι, από το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά την λίμνη» του Δήμου Παραλιμνίου. Όλα τα έσοδα διατέθηκαν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητροπόλεως.

            Την επομένη, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Εκτός από τους συνέδρους του Β΄ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, στη λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, πλήθος Αμμοχωστιανών και άλλων πιστών από διάφορα μέρη της Κύπρου και ομάδα Ρώσων προσκυνητών. Ακολούθως οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στα μεσαιωνικά μνημεία της Αμμοχώστου και γύρω από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

Λαζάρω Παναγιώτου

Back To Top