skip to Main Content

Β΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ (14-2-2014)

Συνεχίζονται οι εργασίες του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας. Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, η Δ΄, Ε΄, Στ΄ και Ζ΄ Συνεδρία. Η πρώτη εισήγηση της Δ΄ Συνεδρίας είχε ως θέμα: «Ο Βίος του αγίου Σπυρίδωνος Τριμυθούντος από τον επίσκοπο Πάφου Θεόδωρο, 655 μ.Χ.». Εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι Καθηγητής στη Φιλοσοφική  Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτη Γ. Νικολόπουλο, με θέμα: «Ο Βίος του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου από τον επίσκοπο Τριμυθούντος Θεόδωρο». Στη συνέχεια, η τρίτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Η παρουσία των Κυπρίων ιεραρχών στην Κωνσταντινούπολη τον 7οαιώνα: εκκλησιαστικό και συγγραφικό έργο». Εισηγήτρια ήταν η Δρ Μαρία Λεοντσίνη, Ερευνήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελλάδος. Τέλος, η τέταρτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίας Αρκάδιος συντάκτης του Εγκωμίου του Αγίου Γεωργίου», με εισηγήτρια τη Δρα Χριστίνα Κάκκουρα, Βυζαντινολόγο. Μετά την ολοκλήρωση και των τεσσάρων εισηγήσεων, οι εισηγητές δέχθηκαν ερωτήσεις από τους συνέδρους και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

            Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, άρχισε γύρω στις 11:30 η Ε΄ Συνεδρία με γενικό θέμα: «Ο Χρυσούς αιών της Κυπριακής Αγιολογικής Γραμματείας, Μέρος Γ΄». Πρώτος παρουσίασε την εισήγησή του ο  Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, με θέμα: «Τόπος και κοινωνία στο αγιολογικό έργο του Λεοντίου Νεαπόλεως». Ο κ. Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανέπτυξε το θέμα: «Ανέκδοτα υμνογραφικά κείμενα προς τιμήν του αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος». Η Ε΄ Συνεδρία τελείωσε με την εισήγηση της κ. Ελένης Προκοπίου με τίτλο: «Φως εκ της γης για τον Αμαθούσιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας άγιο Ιωάννη Ελεήμονα». Η κ. Προκοπίου είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας και Αρχαιολογική Λειτουργός Α΄ στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Μετά και από την τελευταία εισήγηση ακολούθησε συζήτηση επί των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο.

Από τις 16:00 μέχρι τις 17:45 έλαβε χώρα η ΣΤ΄ Συνεδρία του Αγιολογικού Συνεδρίου με γενικό θέμα: «Κυπριακή Αγιολογία από τον 8ο μέχρι τον 12ο αιώνα». Η πρώτη εισήγηση ήταν από τον Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρωτοπρ. Χρυσόστομο Νάσση, με τίτλο «Τυπικές διατάξεις των εορτών των αγίων Σπυρίδωνος και Ιωάννου Ελεήμονος». Ακολούθως η Δρ Ελεωνόρα Κουντούρα-Γαλάκη, Ερευνήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελλάδος, ανέπτυε το θέμα: «Κυπριακή Αγιολογία κατά την περίοδο της εικονομαχίας». Ο κ. Ηλίας Γιαρένης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Ο ανώνυμος βιογράφος του αγίου Δημητριανού Χύτρων και η επιστολή του Νικολάου Μυστικού προς τον Χαλίφη της Βαγδάτης». Ακολούθησε η τρίτη εισήγηση από τον Καθηγητή Θεόδωρο Γιάγκου με τίτλο: «Χρήσεις αγιολογικών κειμένων που σχετίζονται με την Κύπρο στα έργα του Νίκωνος Μαυρορείτου». Ο κ. Γιάγκου είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας των τεσσάρων αυτών εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση και διάλειμμα.

            Από τις 18:00 μέχρι τις 19:30 πραγματοποιήθηκε η Ζ΄ Συνεδρία με θέμα: «Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος». Η πρώτη εισήγηση της Ζ΄ Συνεδρίας είχε ως θέμα: «Ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος συντάκτης της πρώτης Κυπριακής Αγιολογικής Συλλογής: πηγές, πρότυπα, πρωτοτυπία. Εισηγητής ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Η επόμενη εισήγηση ήταν αυτή του Αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Ιωάννου, Δρος Φιλοσοφίας και Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», με τίτλο: «Η έννοια της αγιότητας στο έργο του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου». Η Ζ΄ Συνεδρία έληξε με την εισήγηση του Καθηγητή Χρήστου Οικονόμου που είχε ως θέμα: «Ο άγιος Νεόφυτος και ο διάλογος περί αγιοποιήσεώς του». Ο κ. Οικονόμου είναι Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Μετά και από την τελευταία εισήγηση ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

            Τέλος, από τις 19:30 μέχρι τις 20:00, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αγίων ύμνοι και τραγούδια» από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμηοσύνη» και τη Βυζαντινή Χορωδία του Συμβουλίου Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου.

            Το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα ολοκληρωθεί αύριο, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, και ώρα 13:00.

Back To Top